Psal se rok 2014 a v Šumperku chyběla kavárna s dobrou kávou a dezerty. V přízemí našeho domu navíc zelo prázdnotou několik místností, které bylo takřka nemožné pronajmout. V té době totiž bylo v historickém centru Šumperka k pronájmu téměř vše. Tahle část města zkrátka nikoho nelákala k podnikání. My se rozhodli to zlomit a otevřít si maličkou kavárnu s trefným názvem Pikola.
3. listopadu 2014 jsme poprvé otevřeli dveře naší kavárny. Náš první syn slavil 3 měsíce a kavárna nabízela 12 míst k sezení. Místa přestala stačit v podstatě hned a během 2 měsíců jsme kavárnu rozšířili o další stolky v zadní části. Vytvořili jsme jednoduchou kuchyň a v nejlevnější troubě začali péct vlastní dezerty. Pomáhala nám rodina a my jsme si zanedlouho uvědomili, že to asi bude fungovat.
Pikola nikdy nebyla jen o kávě. Pikola jsou všichni skvělí lidé, kteří stojí na obou stranách kávovaru. Jsme to my, jste to vy.
Kvalitní výběrovou kávu pražíme pravidelně v menších dávkách, takže je vždy čerstvá. Kávu pražíme velmi šetrně, abychom podtrhli její přirozenou chuť. Tu si můžete vychutnat jak u klasického espressa, tak u oblíbených filtrovaných metod. Používáme moderní technologii americké značky Loring a po upražení kávu balíme pomocí stlačeného argonu. Tato prvotřídní kombinace prodlužuje čerstvost našich kávových zrnek o několik týdnů.
Neustále vymýšlíme nové produkty a hledáme cesty, jak náš brand dostat k dalším zákazníkům. Rádi předáváme roky nabyté zkušenosti. Dělíme se o chyby a poučení z nich se všemi, kteří sdílejí naše hodnoty a chtějí je promítnout do vlastního podnikání nebo do našeho konceptu franšíz.
V roce 2014 jsme propadli výběrové kávě. Otevřeli kavárnu na malém městě a ukázali světu, že jdou věci dělat jinak.
— Jirka, pan Pikola