290,00 Kč vč. DPH
skladem
Chuťový profil
jasmín, třešně, ostružiny
Praženo na filtr.
La Huaca
Oblast Cajamarca
1750-1950 m.n.m.
Odrůda Pache
Promyté zpracování
Víc info >
Káva z La Huaca má velmi neobvyklý chuťový profil. Může za to mikroklima, které je v této oblasti – velmi vlhké a mokré. Místní půda je tmavě červená. Navzdory veškerému potenciálu zdejší kávy se v minulosti museli producenti potýkat s nedostatkem infrastruktury a náročným podnebím, které často vedlo k nižší kvalitě kávových třešní. Všichni farmáři v La Huaca mají mezi 1 a 3 hektary půdy a většinou pěstují odrůdy castillo, caturra a bourbon. Kávu si nejen sami pěstují, ale také zpracovávají. Jakmile jsou třešně sklizeny, mechanicky se oddělí část slupky a dužiny. Poté nechají kávu fermentovat po dobu asi 24 hodin. Fermentace obvykle probíhá v pytlích, protože jen velmi málo producentů v La Huaca má fermentační tanky. Po fermentaci se suší na speciálních terasách. V této oblasti trvá sušení kávy o něco déle, než je průměr, obvykle asi 20 dní. Huabal je okres v provincii Jaén v Cajamarce a je jednou z nejsilnějších oblastí v produkci kávy. Společnost Huabal má obrovský potenciál pěstovat kvalitní kávu, ale kvůli velmi špatné infrastruktuře nemá mnoho místních producentů dostatek zdrojů a znalostí, aby tento potenciál dostatečně využili.
Nadmořské výšky farem se pohybují od 1 200 do 2 100 m.n.m, ale většina producentů má pole ve výše položených oblastech nad 1 800 m.n.m. Díky prémiím, které dostávají za kvalitu, stále více producentů znovu vysazuje odrůdy caturra, bourbon a catuai, které při dobrém hospodaření a hnojení přinášejí vyšší výnosy a mnohem kvalitnější kávu než státem dotované odrůdy Catimor. Vzhledem k tomu, že Huabal pokrývá několik hor, klimatické podmínky a půda se mohou značně lišit, přičemž některé oblasti mají vlhčí podnebí a jiné suché a horké. To vše přispívá k rozmanitým a lahodným profilům šálků.