tel. +420 778 044 944 | pikola@kafepikola.cz

Aktuálně fungujeme jako výdejové okénko. Provozní doba se nemění. Objednávky předem na Pikola.sebou.cz

Doprava zdarma nad 500 Kč

Nikaragua

300,00  vč. DPH

250g | espresso

skladem

Chuťový profil
Mango, pražené mandle, limety

 

Praženo na espresso.

 

Oblast Mozonte
1400-1700 m.n.m.
Odrůda Red Catuai
Promyté zpracování

 

Kategorie: ,

V roce 2000 zahájily Gloria a Hubert farmu s 10 manzany. Farma Montazumba se o dvacet let později rozšířila na 28 manzanů (přibližně 20 hektarů), ale pouze 12 manzan je určených pro pěstování kávy. Většinu původního lesa nechali nedotčenou a pěstují zde kávu pod přirozeným baldachýnem liquidambaru, guavy a borovic. Gloria a Hubert pěstují odrůdy Maracaturra, Catuaí, Catimor a Maragogype. Když prší, je přístup na farmu autem velmi obtížný a často zde bývají záplavy. Mnohokrát musí v období sklizně kávu přepravovat pěšky a procházet lesem na místo, odkud ji lze dále přepravovat malými kamiony do mlýna k dalšímu zpracování.

Café de Segovia je zpracovatelský závod nacházející se v Ocotal, přímo uprostřed několika kávových zón, což je ideální pro místní producenty, kteří sem mohou dopravit kávu ve stejný den, kdy ji sklízejí a zpracovávají. Jedná se o rodinný podnik vlastněný rodinou místních producentů kávy. Martha a Ana, dvě sestry, řídí obchod s celým týmem. Začalo to před 5 lety, když si rodina Marthy a Anny uvědomila, že ceny zaplacené za kávu byly v regionu opravdu nízké a že kvalita, kterou mohou vyrábět na vlastní farmě, byla ve skutečnosti docela dobrá. Poté se rozhodli vytvořit ,,suchý mlýn’’, aby přidali hodnotu jejich produktu. Mají několik farem, které zdědili po svém otci. Stejně jako mnoho nemovitostí v této oblasti (severně od Nikaraguy, hranice s Hondurasem)

V letech 1975-1979 zasáhla nikaragujská revoluce celou zemi (ale na hranicích s Hondurasem byla ještě silnější) a jejich rodina emigrovala na 6 let do USA, než se vrátila do Ocotalu. Jejich dům a část jejich farem si vláda vzala násilím a po návratu se jim vrátil pouze dům. Ztratili více než 100 manzan kávové farmy. V suchém mlýně zpracovávají vlastní kávu, ale také kávu některých příbuzných a několika dalších producentů z této oblasti (celkem 47 dalších producentů). V letošním roce byl postaven nový skleník. Místo, kde dělají většinu experimentálních šarží a delikátnějších odrůd. 80% šarží je zpracováno promytou metodou. Sušení obvykle začínají na speciálních terasách, ve stínu po dobu 5-6 dnů a poté na přímém slunci. Všechny terasy jsou pokryty černou sítí, takže káva není přímo na podlaze. Kávu překládají každé 3-4 hodiny. Během sezóny zde pracuje celkem 30 lidí.