tel. +420 776 651 452 | pikola@kafepikola.cz

Doprava zdarma nad 500 Kč

Jairo Arcila

610,00  vč. DPH

200g

skladem

Představujeme vám limitovanou edici dvou jedinečných káv z kolumbijské horské oblasti Quindio nedaleko města Armenia. Za těmito kávami stojí progresivní farmář Jairo Arcila, který se svou rodinou pěstuje nejen klasické odrůdy, ale dává prostor i exotickým kávám a hlavně velmi netradičním způsobům jejich zpracování. Pokud chcete zažít explozi chutí a vůní, tak postavte na kafe, vyčistěte svůj mlýnek a ponořte se s námi do jedinečného kávového zážitku…

Jairo Arcila je třetí generací z farmářské rodiny v kolumbijském městečku Quindio.

Jairova první práce, ve které byl přes 40 let, byla ve společnosti Racafe. To je jedna z největších kolumbijských firem exportujících kávu. Pracoval zde jako manažer mlýna až do důchodu, kam odešel v roce 2019.

Svou první farmu Finca La Esmeralda pořídíl Jairo již v roce 1987 a celou ji osázel odrůdou caturra. Měl štěstí, že mu farma vydělávala peníze, přestože na denní bázi pracoval pro exportérskou společnost. Díky tomu si Jairo postupně našetřil dostatek peněz a pořídil dalších 5 farem v okolí. Tyto farmy se jmenují Villarazo, Mazatlan, Santa Monica, Maracay a Buenos Aires

Do roku 2005 vydělávala jeho kávová produkce skvělé peníze, ale po poklesu v následujících letech začal Jairo pěstovat jiné plodiny jako avokádo, banány nebo pomeranče. Se vzestupem výběrové kávy dal Jairo kávě druhou šanci a udělal opravdu dobře!

V roce 2014 si Jairo od svého bratra pronajal farmu Finca Castellon, kterou osadil pouze keři odrůdy Gesha. Byl tak jeden z prvních farmářů v regionu, kteří vsadili na tuto exkluzivní odrůdu. Po úspěchu první sklizně kávy Gesha se Jairo rozhodl zasadit více exotické odrůdy jako Pink Bourbon, Tabi a v poslední řadě také Java. To vše na své farmě Finca Villarazo.

Na ostatních farmách vysadil místní původní odrůdy, které vytvářejí přirozený stín, lepší kvalitu půdy a přirozenou ochranu pro exotické kávy Gesha, Tabi nebo Java v nadmořské výšce pod 1500 m.n.m. 

Jairo Arcila spolupracuje se svými syny a plně naslouchá jejich požadavkům v oblasti sběru, výběru a procesu zpracování třešní. V jeho firmě pracuje přes 50 zaměstnanců. Je naprosto oddaný kávě a svým přístupem vytváří nejzajímavější kávy v regionu. Jairo se nebojí riskovat a zkouší nové alternativní postupy při zpracování kávy.

Kategorie: ,

1.TABI

Lemongrass honey

1400 m.n.m.

citrónová tráva, broskve, karamel

Po sběru zralých třešní se během stejného dne káva převezla do zpracovací stanice La Pradera. Zde se tato káva nechala 2 dny anaerobně fermentovat za přidání kyseliny vinné a citrónové trávy. Následně se káva rozprostřela na vyvýšené postele, kde pod teplotou 35 stupňů Celsia získala potřebný obsah vody.

 

2.PINK BOURBON

Tangerine Natural

1450 m.n.m.

pomeranče, tutti frutti, granátové jablko

Třešně této kávy byly ručně sbírány na farmě Villarazo. Mikrolot byl posbírán v nejideálnější čas zrání za velmi striktních podmínek. Poté se káva nechala fermentovat bez přístupu vzduchu po dobu 48 hodin. Do fermentačního procesu byla přidána kůra z pomerančů odrůdy Tangerín, se kterými se následně káva nechala sušit na parabolických postelích do získání ideálního obsahu vlhkosti.