tel. +420 778 044 944 | pikola@kafepikola.cz

Aktuálně fungujeme jako výdejové okénko. Provozní doba se nemění. Objednávky předem na Pikola.sebou.cz

Doprava zdarma nad 500 Kč

El Salvador

340,00  vč. DPH

250g | filtr

skladem

Chuťový profil
Mango, pražené mandle, limety

 

Praženo na filtr.

 

Oblast Cacahuatique
1100 -1665 m.n.m.
Odrůda Cusclateco
Naturální zpracování

Kategorie: ,

Cooperativa San Carlos byla založena v roce 1980 díky agrárním reformám, které provedla salvadorská vláda. Ta přerozdělila půdu malým zemědělcům.

Farma o 672 ha se rozkládá v nadmořské výšce od 1100 do 1665 m.n.m. na hoře Cacahuatique. Ta byla během občanské války v 80. letech strategicky silným bodem vládních opozičních sil, protože umožňovala rozhled daleko po celém regionu.

Farma, ze které pochází tahle káva, má 126 spolupracovníků, kteří zde žijí společně se svými rodinami a pracují na 25 samostatných částech farmy. Původně pěstovali pouze odrůdu pacas a bourbon. Do vyšších částí farmy nedávno zasadili odrůdu Pacamara.

Mycí stanice a terasy pro zpracování kávy se nacházejí ve výšce 1400 m. n. m., což poskytuje ideální místo na sušení kávy. Je totiž orientováno na sever a severo-východ, což je směr převládajících větrů. Ty pomáhájí udržovat stabilní teploty pro sušení kávy.

Tento rok požádali Falcon Coffees přítele Carlose Alfreda Esteveze, vedoucího programu mikrolotů v Hondurasu, aby odcestoval právě sem do Salvadoru na farmu San Carlos. Carlos absolvoval týden školení o produkci experimentálních mikrolotů a zlepšování zpracování. Plně tak využil své zkušeností z Hondurasu.

Tato šarže se skládá z několika malých denních šarží, které byly macerovány po dobu 72 – 74 hodin v sudech a poté promyty a vyčištěny. Následné sušení probíhalo na terasách po dobu 9 – 10 dnů.

San Carlos je rovněž součástí programu Blue Harvest. Program (zahájený v roce 2016) provozuje katolická pomocná služba a zaměřuje se na pomoc hledání alternativních vodních ploch v oblastech s výrazným nedostatkem vody.

Do programu byli vybráni kvůli tomu, že celá část Morazán byla označena  jako potenciální oblast pro hladomor. To vše právě díky nedostatku pitné vody a špatnému stavu místní půdy. Tento program byl zahájen v době, kdy produkci zasáhla listová ruda la roya. Tato choroba způsobovala devastaci kávových pozemků v celém EL Salvadoru a bylo potřeba to rychle změnit. Následovala minimalizace používání agrochemikálií, podpora organických hnojiv a zavedení lepších postupů pro hospodaření s půdou.

Hora Cocahuatique poskytuje zdroj vody pro město Osicala a tyto změny pomáhají zlepšit zásobování vodou pro místní komunitu. Kromě dodávek vody došlo u těchto změn také ke zvýšení průměrného výnosu půdy, což převyšovalo průměrnou hodnotu v El Salvadoru. V budoucnu bude z farmy do města vybudováno potrubí, takže voda bude k dispozici každý den při pouhém otočení kohoutku.