tel. +420 776 651 452 | pikola@kafepikola.cz

Doprava zdarma nad 500 Kč

Jairo Arcila

Limitka s velkým L

Letošní rok je ve znamení velkých změn a situací, ve kterých jsme se jako pražírna kávy ocitli vůbec poprvé. Nicméně přes všechny velké věci a změny se nám podařilo sehnat 2 exkluzivní kávy z Kolumbie, které bychom Vám rádi představili. Přečtěte si příběh jejich producenta Jaira Arcili a vychutnejte si jeho mistrovské dílo.

Jairo Arcila je třetí generací z farmářské rodiny v kolumbijském městečku Quindio.

Jairova první práce, ve které byl přes 40 let, byla ve společnosti Racafe. To je jedna z největších kolumbijských firem exportujících kávu. Pracoval zde jako manažer mlýna až do důchodu, kam odešel v roce 2019.

Svou první farmu Finca La Esmeralda pořídíl Jairo již v roce 1987 a celou ji osázel odrůdou caturra. Měl štěstí, že mu farma vydělávala peníze, přestože na denní bázi pracoval pro exportérskou společnost. Díky tomu si Jairo postupně našetřil dostatek peněz a pořídil dalších 5 farem v okolí. Tyto farmy se jmenují Villarazo, Mazatlan, Santa Monica, Maracay a Buenos Aires

Do roku 2005 vydělávala jeho kávová produkce skvělé peníze, ale po poklesu v následujících letech začal Jairo pěstovat jiné plodiny jako avokádo, banány nebo pomeranče. Se vzestupem výběrové kávy dal Jairo kávě druhou šanci a udělal opravdu dobře!

V roce 2014 si Jairo od svého bratra pronajal farmu Finca Castellon, kterou osadil pouze keři odrůdy Gesha. Byl tak jeden z prvních farmářů v regionu, kteří vsadili na tuto exkluzivní odrůdu. Po úspěchu první sklizně kávy Gesha se Jairo rozhodl zasadit více exotické odrůdy jako Pink Bourbon, Tabi a v poslední řadě také Java. To vše na své farmě Finca Villarazo.

Na ostatních farmách vysadil místní původní odrůdy, které vytvářejí přirozený stín, lepší kvalitu půdy a přirozenou ochranu pro exotické kávy Gesha, Tabi nebo Java v nadmořské výšce pod 1500 m.n.m.

Jairo Arcila spolupracuje se svými syny a plně naslouchá jejich požadavkům v oblasti sběru, výběru a procesu zpracování třešní. V jeho firmě pracuje přes 50 zaměstnanců. Je naprosto oddaný kávě a svým přístupem vytváří nejzajímavější kávy v regionu. Jairo se nebojí riskovat a zkouší nové alternativní postupy při zpracování kávy.

V naší krabičce najdete 2 kávy po 100g.

V prvním balíčku najdete kávu odrůdy Tabi. Tato káva byla zpracována metodou Lemongrass honey pomocí anaerobní fermentace podpořené kyselinou vinnou.

V druhém balíčku najdete kávu odrůdy Pink Bourbon. Tato káva byla 48 hodin fermentovaná bez přístupu vzduchu a do celého procesu byly přidané slupky sladkých pomerančů Tangerine.

Pokud jsme vás dostatečně namlsali, tak mrkněte SEM a objednejte si jeden z mála balíčků.