V březnu 2024 proběhlo již každoroční klání těch nejlepších baristů z České republiky pod hlavičkou Speciality Coffee Association. Pikola zde konečně měla želízko v ohni a tím nebyl nikdo jiný než Tereza Horňáková. Tereza má na starost naši zlínskou pobočku a její preciznost v přípravě kávy zde můžete vidět téměř každý den.
Za soutěžní kávu si zvolila netradičně zpracovanou odrůdu caturra od našeho oblíbeného producenta Oscara Hernandeze. Oscar a jeho farma Finca Los Nogales patří k nejprogresivnějším producentům v celé oblasti Huila v Kolumbii. Soutěžní káva byla zpracovaná velmi složitým procesem, který kávě dodal chuť pomerančů, manga a čokolády. Tato káva je zároveň naší aktuální limitkou, kterou si můžete pořídit na doma. No a jak taková soutěž probíhá?
Soutěžící musí na pódiu během 15 minut připravit 4 espressa, 4 mléčné nápoje a 4 signature drinky. To vše musí včas naservírovat čtyřem přísným porotcům. Ti hodnotí celkové vystoupení, chuť jednotlivých nápojů a jejich přesný popis, který musí barista při přípravě odprezentovat. Důležitým faktorem je také technické provedení, čistota a již zmiňovaný čas. Celá prezentace je velmi náročná a příprava trvá několik týdnů. Jde o nejtěžší baristickou soutěž a její vítěz pak reprezentuje Českou republiku na světovém šampionátu..
Tereza trénovala několik týdnů ve Zlíně a následně v našem školícím centru v Šumperku. Nejdřív se několik dnů ladil samotný recept na espresso a zkoušelo se požití různých mlýnků a technik. Nakonec se z espressa podařilo vykouzlit chuť mučenky, pomerančů a mandarinek s čokoládovou dochutí.
Poté se ke kávě hledalo vhodné mléko do mléčného nápoje. Tereza nakonec použila kombinaci čerstvého plnotučného mléka, mléka bezlaktózového a soutěžního mléka Milkbok, které si získává na popularitě. Tato směs vytvořila příjemnou krémovou chuť vanilky, máslovych sušenek, manga a kakaa.
Poslední částí prezentace je signature drink. Koktejl, který musí obsahovat danou kávu a další složky, které jeho chuť podpoří. Mohou to být ovocné šťávy, koření a různé komponenty. Nám se společnými silami podařilo vymyslet velmi zajímavý drink na bázi mangové a ananasové šťávy, sirupu z Cascary a Toniku. Tato směs se společně s kávou a ledem rozmixovala v blenderu a vytvořila jemné krémové ale velmi osvěžující pití s lavinovým efektem.
Celé vystoupení bylo postavené na myšlence udržitelnosti a vystoupení z vlastního stínu, což udělal Oscar po tragické smrti svého otce. Tátovu farmu doslova vzkřísil a svým přístupem vytvořil moderní zázemí, kde se vypěstované kávy zpracovávají velmi netradičním a zároveň ekologickým způsobem. Na firmě Los Nogales jsme byli v rámci origin tripu v roce 2022 a od té doby i díky našim importérkám Chicas Industry Oscarova káva nesmí chybět v naší nabídce. Vystoupením ze svého stínu byla i Terezčina účast na této baristické soutěži. Připravovat v tak krátkém čase tolik nápojů a navíc při tom vše prezentovat v angličtině je nesmírně složité. Pro Terezu to byla první soutěžní zkušenost a přes velkou nervozitu své kolo zvládla skvěle. Bohužel to nestačilo na postup do finále, které nakonec ovládl Roman Nejedlý z pražírny FiftyBeans. I ten si své první místo zaslouženě vybojoval až po několika letech, takže věříme, že se Tereza nevzdá a zkusí to i příští rok.
Děkujeme Terezko za krásnou reprezentaci naší pražírny a držíme palce při dalších soutěžních kláních v budoucnu.