Pitalito Barista
Na našem loňském výletě v Kolumbii jsme poznali několik skvělých lidí. Jedním z nich je Felipe Diaz Vega. Mladý talentovaný barista, kterého jsme donutili přiletět do Čech a strávit tu léto. Po celý květen uvidíte Felipeho v našich kavárnách. Od 2.5. Vám bude felipe připravovat kávu
Jsme součástí nového projektu. Buďte i vy!
Něco pro vás pečeme, ale Pikola to není. Co je to? Možná se k vám dostalo, že se bývalý hotel Grand v Šumperku konečně dočkal rekonstrukce. Grand se mění v HOTEL PERK a my jsme hrdou součástí celého projektu. Začátkem roku 2023 vás pohostíme kávou a dobrotami
Podzim v pikole
Zachumlat se do svetru, ve zkřehlých prstech tisknout horkou kávu a brodit se spadaným listím. Podzim. Ten v Pikole chutná jako chai latte, bezkofeinová Kolumbie, narozeninový dort a nové začátky. Slavíme osmé narozeniny Pikola v Šumperku už není žádné mládě. Za osm let vyrostla v prostornou kavárnu
Osmé narozky v novém
Podzim vítáme studeným větrem a horkou kávou. Přichází listopad a my slavíme nejen svobodu, ale i narozeniny naší prvorozené Pikoly v Šumperku. Za těch osm let se toho událo víc než dost. Začalo to maličkým prostorem s dvanácti místy k sezení. Teď jsou z toho tři
Rok plný změn
Dlouho jsme sem nic nenapsali. To ovšem neznamená, že se u nás nic neděje. Naopak! Letošní rok pro nás bude plný změn, zvratů a nových příležitosti! Tou hlavní novinkou je stěhování pražírny do nové budovu na okraji Šumperka. Vše je v podstatě na spadnutí a my
Limitka s velkým L
Letošní rok je ve znamení velkých změn a situací, ve kterých jsme se jako pražírna kávy ocitli vůbec poprvé. Nicméně přes všechny velké věci a změny se nám podařilo sehnat 2 exkluzivní kávy z Kolumbie, které bychom Vám rádi představili. Přečtěte si příběh jejich producenta Jaira
Bucheck bude!
V neděli 10.10. od 10:00 bude v naší kuchyni vzácný host! Z Brna k nám přijede legendární street food mástr BUCHECK. Na jeho burgry se na brněnském zelňáku tvoří opravdu dlouhé fronty a na jejich Instagramu si dost často přečtete VYPRODÁNO. Jeho kolega bude v neděli
Parťák
V Pikole máme skvělý tým mladých lidí, kteří milují kafe a svoji práci. Bohužel nám ale několik parťáků chybí. Potřebujeme silný článek do řetězu, který není jenom o práci, ale také o skvělém kolektivu, pravidelných školeních a práci se špičkovým vybavením. Potřebujeme někoho, kdo se těší, že
S kolagenem v sedle
Před několika lety přijela do naší šumperské kavárny parta cyklistů s dresy Asphalt Cycling lab a tak něják jsme si padli do oka :) Jelikož kluci milují kafe, tak už jsme 2x dělali Pikola Pop UP v jejich brněnské základně v Pellicově ulici v Brně.
Malý velký nemléčný krok
V obou našich kavárnách jsme se rozhodli zrušit příplatek za ovesné mléko. Vždy nám přišlo divné říkat si víc peněz za oblíbený kávový drink od lidí s intolerancí na laktózu. Možná je to trend a spousta lidí intoleranci nemá, ale to už není o nás,
Apartmán v centru
I téměř rok po zrušení našeho apartmánu nám stále přichází dotazy na možnost ubytování. Nemusíte zoufat! Naši přátelé Kamča a Jiří mají jen pár kroků od nás krásný Apartmán v centru, kde můžete strávit několik příjemných nocí. Mrkněte na jejich web a přijeďte na výlet
Cyklus Pikola
Pojeď s náma! Jako fandové cyklistiky a kafíček jsme kdysi vymysleli netradiční závod městem, který jsme nazvali Cyklón Alleycat! Je to v podstatě takový orientační závod na kolech, který má jediné pravidlo a to objet všechny checkpointy na mapě a dojet do cíle. Je to mega
Jaro, léto, podzim, zima na zahrádce
Všechny roční období právě teď zažíváme po spuštění naší zahrádky :) Sice konečně můžeme servírovat kafe do porcelánu a dávat dezerty na talířek, ale vzhledem ke stále se měnícímu počasí je to docela výzva. I kvůli počasí jsme pro zatím nechali zahrádku bez obsluhy. V
Nitro Cold Brew
Letošní letní sezónu zahajujeme kávovým drinkem, který si během několika let získal obrovskou popularitu pro svoji krémovou a jemně ovocnou chuť a hlavně nádherný lavinový efekt. Ten vytváří směs oxidu dusného a oxidu uhličitého. Tuhle specialitu můžete vyzkoušet jak v Šumperku, tak v našem olomouckém
Sladké a kávové
Každý rok máme v Pikole vánoční večírek. Letos jsem se bohužel nemohli potkat všichni, ale i tak to bylo moc fajn. Napadlo nás natočit krátký vánoční podcast, ve kterém bychom shrnuli uplynulý rok a nastínili plány na ten příští. Samozřejmě nevíme, co nás čeká a
Vánoční kávová limitka
Každý rok přicházíme se speciální limitovanou edicí vánoční kávy, kterou pražíme v naší pražírně začátkem prosince. Letos jsme vybrali kávu z Hondurasu, ale trochu jsme nečekali, že o ni bude takový zájem! Kávu z farmy Carlose Alfredo Esteveze, která chutnala jako pralidé a višně v
Pikola Olomouc
Naše kavárna má nový přírůstek. Nedaleko Horního náměstí v Olomouci jsme po několikaměsíční práci otevřeli malý espressobar. Najdete ho na adrese Ostružnická 30 a otevřeno bude mít každý den od pondělí do neděle. Na prvotřídním vybavení vám zde připravíme kávu s sebou, ale najdete zde
12 typů
Dohadovat se o tom, kdo za to všechno může a co bude za týden, rozhodně nepomáhá tolik, jako když se celý tým posadí ke stolu a přemýšlí, co by zvedlo tržby a náladu hostů i zaměstnanců. Pro Jídlo a Radost jsme dali několik typů, jak
Giga moc kafe!
Stali jsme se součástí nové kampaně Vodafone Gigabit Internet. Klip se natáčel v Praze, pod vedením Ondřeje Sokola (víte, že je to šumperák?) a byla to vlastně hrozná sranda. Je zaměřená na rychlý gigabit internet pro firmy. My sami ho využíváme v kavárně a jsme
Dejavu
Od středy 14.10. budeme kvůli nejnovějším vládním nařízení fungovat jako výdejové okénko. Přijde nám to jako jarní Dejavu, které je ovšem skutečné. Čeká nás další zatěžkávací zkouška, která by měla trvat pouze 2 týdny, což je ale vzhledem k vývoji situace dost nejisté. Na webu pikola.sebou.cz
Soutěž o kávovar a mlýnek Wilfa
Na našem novém instagramovém účtu Pikolaespressobar můžete celý týden soutěžit o zbrusu nový kávovar a mlýnek norské značky Wilfa. Proč máme nový instagramový účet? Chystáme totiž otevřít nový espresso bar a ten je hlavním důvodem celé soutěže. Ptáme se totiž, v jakém městě bude? Víte?
Léto
Vsichni jsme se upřímně báli jak bude vypadat letošní letní sezóna. Po jarním období útlumu jsme nevěděli, co nás čeká a jak rychle se vlak zase rozjede. No a stalo se to, že z malé lokálky byl rychlík, který nezastavoval a metl to neskutečným tempem!
Rozhovor pro Visitchef
Server Visitchef nechává nahlížet pod pokličku české gastronomie. Jeho zakladatel Ján Chovanec se rozhodl položit několik otázek i Jirkovi. Jak se dělá kafe na malém městě? https://www.visitchef.com/video/180-jiri-giesl-v-sumperku-delame-kavu-bez-kompromisu
Na Cestě
Stali jsme se partnery porgramu Na cestě. Od roku 2018 si program Na cestě (olomouckého Sdružení D), našel cestu i k šumperským dětem a dobrovolníkům z řad studentů gymnázia. Tato nezisková organizace nabízí mladým lidem možnost rozvoje, růstu a posílení sebevědomí skrze dobrovolníka, který se s mladým člověk potkává
11 kafe na nás
V předchozím příspěvku jsme psali o situaci, která nastala v naší kavárně po příchodu koronaviru. Možná byl článek pozitivní, ale jisté je, že dopad této situace je opravdu těžký. Abychom tuto situaci přežili, tak jsme se snažili vymyslet nabídky a produkty, které by byly zajímavé
Okýnko do jiného světa
Covid 19 postihl všechny gastroprovozovny včetně té naší. Ze dne na den jsme byli nuceni zavřít a nevěděli, co se bude nebo nebude dít. První víkend jsme měli povoleno prodávat z okýnka, ale následně jsme zavřeli úplně. Naše morální přesvedčení nám nedovolilo riskovat zdraví našich
Coronavirus
Coronavirus V naší kavárně se denně vystřídají desítky lidí. Vzhledem k aktuálním problémům s coronavirem jsme se rozhodli zavést následná zvýšená hygienická opatření. Chceme, abyste se v naší kavárně cítili bezpečně a užili si její návštěvu. Naši zaměstnanci mají nařízené častější mytí rukou desinfekčním mýdlem Všechny
Laboratoř
V listopadu jsme otevřeli malou cukrářskou laboratoř. Prostor, kde vznikají všechny naše dezerty a dorty. Je otevřená do kavárny i do ulice, takže můžete našim pekařkám doslova koukat pod ruce. Chceme tak ukázat, že používáme kvalitní suroviny a žádné prefabrikované směsi, jak je to stále
O KAFI A PRAŽÍRNĚ JESEN S JIRKOU GIESLEM
Ten nápad tu byl hned od začátku kavárny. Chtěli jsme být co nejvíc soběstační a většinu věcí si dělat sami. Celé to obalovala romantická představa.. Něco jako, když si čteš Tracyho Tygra, ale nedokážeš si uvědomit tu reálnou stránku věci.. Takže jsem vlastně teď docela
Na to přece nebudeme mít čas!
...Myslím, že tu nikdy nedělal nikdo obyčejný nebo dokonce nudný. Troufám si říct, že všechny parťáky jsem měl nebo stále mám rád. Až časem jsem si uvědomil, že mít kamarádský vztah se zaměstnanci není standartní a že se to v gastru skoro vůbec nenosí… Já
Ekologie
Soužití s přírodou nám rozhodně není lhostejné. Už jen proto, že žijeme v nejhezčích českých horách. Malými krůčky se posouváme dál a dál od zbytečností, které plní naše odpadové nádoby nebo skladovací prostory.
Filtrovaná káva je fenomén!
V čem je její kouzlo, když je její příprava z určitého pohledu tak primitivní? Vlastně jen zalijete hruběji namletou kávu vodou a ona pomalu přeteče přes papírový filtr do hrnku!